Kinderdijk

Nederland volgens de toeristen 

kinderdijk verlicht

Kinderdijk, zuid Holland

Kinderdijk is Wereldwijd bekend van zijn 19 molens. Sinds 1997 staan de molens op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en vormen een belangrijke toeristische attractie in Nederland.

Waar de Lek en de Noord samenkomen wordt al sinds de middeleeuwen intensief aan watermanagement gedaan. 
Naast de molens waren er vroeger ook 2 stoomgemalen. Een daarvan is overgebleven, maar is nu voorzien van een elektrische aandrijving.


kinderdijk

De Molens en hun functie

De molens van Kinderdijk houden de laaggelegen polder droog. Onder in elke molen bevindt zich een rad, dat het water omhoog brengt.

In de Alblasserwaard verplaatsen de molens het water in twee trappen. Eerst wordt het water van een polder in een boezemwater gepompt. Er komen bij Kinderdijk twee grote boezemwateren samen.  Zij mondden uit bij Elshout en wateren af op de rivier de Lek.

kinderdijk

De soorten molens

Kinderdijk telt 8 bakstenen windmolens, gebouwd in 1738. 
Er staan daarnaast 8 met riet bedekte windmolens, gebouwd in 1740. Deze molens zijn achtkantig .Deze beide rijen molens zorgden, onafhankelijk van elkaar, voor de afwatering van de Alblasserwaard.
Twee achtkante windmolens van de polder Nieuw-Lekkerland: Beide zijn achtkante, met rietgedekte molens gebouwd op muren van baksteen. De Hoge Molen maalt met een vijzel . Daarvoor had hij een scheprad, net als de Lage Molen.
Een wipmolen, De Blokker die gebouwd is in 1620 en in 1997 afbrandde. De molen is geheel hersteld en weer operationeel sinds 2000. 

windmolens kinderdijk

Het gebied bezoeken

Met de auto kun je kinderdijk niet bereiken. Je kan te voet of met de fiets langs de molens gaan. Of in het seizoen met een boottocht langs de molens. Houd er rekening dat in het seizoen parkeren lastig is. In september zijn de molens verlicht en zijn er veel fotografen te vinden.

september verlichte molens kinderdijk
molens kinderdijk
verlichte molen kinderdijk
verlichte molen kinderdijk
molens boezem kinderdijk
molens kinderdijk
interieur molen kinderdijk
molens kinderdijk
brug kinderdijk
binnen in molen kinderdijk
bedstee molen kinderdijk
molens kinderdijk
uitzicht vanaf molen kinderdijk
ooievaar
molens kinderdijk
rondvaart boot kinderdijk