Praag

De gouden stad.

praag moldau vlatava

Praagse burcht

Een van de bekendste bezienswaardigheid is natuurlijk de Praagse burcht. Een bezoek hieraan mag eigenlijk niet ontbreken bij een stedentrip Praag 
Nog steeds huisvest de regering van Praag in een van de vele gebouwen van de burcht.

praagse burcht

De Sint Vitus Kathedraal

De bekendste kerk op het complex van de Praagse burcht.
In 1344 werd begonnen aan de bouw maar werd pas in de 19de en 20ste eeuw afgerond. Er is een mogelijkheid om de toren te beklimmen en van het uitzicht over Praag te genieten. In de kathedraal bevind zich de sint Wenceslas kapel. In 921 werd Wenceslas prins van Bohemen. In 935 werd hij vermoord door zijn jongere broer terwijl hij zich vasthield aan de koperen ring in het noord portaal van de kapel.
De kerk is zeker de moeite waard om te bezichtigen.

sint vitus kathedraal

Het gouden straatje

 In dit smalle straatje in de Praagse burcht staan kleine huisjes.
Het straat kreeg de naam gouden straatje omdat hier in de 17de eeuw goudsmeden woonden.
Later hebben hier ook nog enkele beroemde schrijvers gewoond.
Het straatje raakte in verval en halverwege de 20ste eeuw werd het ontruimd en opgeknapt.
Het huis op nummer 20 is het oudste en meest oorspronkelijke.
Vandaag de dag zitten er souvenierswinkels in deze panden. 

gouden straatje


De Karelsbrug

De brug is het beroemdste bouwwerk van Praag en werd in 1357 in opdracht van Karel IV gebouwd. Tegenwoordig is het een voetgangersbrug. Tot 1741 was het de enige brug over de Moldau. De brug is 502 meter lang en gemaakt van zandsteenblokken.
De brug heeft 2 brugtorens, 1 aan iedere zijde.De brug is aan beide zijde versiert met beelden.

karelsbrug


Duivels beek, Kampa eiland

Bij het stadsdeel kleine zijde (Mala Strana) stroom de duivels beek onder de Karelsbrug door

Vanaf de brug heb je uitzicht op de watermolen in de duivelsbeek.  Op het schiereiland Kampa eiland, waar de Duivels beek door stroomt  bevind zich een park.

duivels beek

De oude stad

De oude stad (Stare mesto) staat op de UNESCO werelderfgoedlijst en bevat vele bezienswaardigheden.
Op het plein van de oude stad staat het oude stadhuis met zijn beroemde astronomische klok.
De toren van het stadhuis kan je beklimmen en vanaf boven heb je een mooi uitzicht over de stad en het plein onder de toren. In plaatst van een trap loopt er in de vierkanten toren een pad schuin omhoog langs de muren totdat je boven aankomt bij een korte wenteltrap.
Het stadhuis werd gebouwd in 1338 toen koning Jan de Blinde een gemeenteraad oprichtte. Het werd voortdurend uitgebreid.
In de tweede wereld oorlog werd het flink beschadigd door de nazi's.
Na de tweede wereld oorlog is het gebouw grondig gerenoveerd.


oude stad

De Tynkerk

Aan de overkant van het plein van de oude stad,zie je de Tynkerk staan. De kerk staat helemaal ingebouwd, maar de vele spitsen vallen meteen op.

tynkerk

Het Petrin Park


Aan de kleine zijde bevindt zich het grootste park van Praag het Petrin Park. Het loopt tegen de heuvel omhoog en geeft een mooi uitzicht over de stad en de Praagse Burcht. 


Het park heeft een uitkijktoren die een beetje doet denken aan de Eiffeltoren. Er staan verschillende kerken in het park waaronder een Noors kerkje. Ook vind je hier De Hongermuur. Tussen 1360 en 1362 liet Karel IV langs de zuidzijde van de kleine zijde bouwen als bescherming. De naam Hongermuur komt doordat Karel IV besloot om de muur te bouwen om het volk van werk te voorzien toen er een hongersnood dreigde
Je kan de heuvel in het Petrinpark omhoog met een treintje dat wordt voortgetrokken met een kabel, de funiculaire. Deze werd vroeger door stoom omhoog getrokken, het werd gebouwd om bezoekers omhoog te brengen tijdens de wereld tentoonstelling in 1891. In 1965 werd de funiculaire gesloten omdat een deel van de heuvel was ingestort. Maar sinds 1985 is de funiculaire weer hersteld.

petrin park

 Het Dansende Huis

Dit moderne gebouw bevat kantoren.Deze moderne architectuur is niet wat je in Praag verwacht. Toch past dit bijzondere gebouw wel in het straatbeeld.
Het ligt aan de rivier de Moldau. Het gebouw is ontworpen door de Tsjechische architect Vlado Milunic en de Canadese architect Frank Gehry. In 1994 werd begonnen aan het gebouw en in 1996 werd het voltooid .
Eigenlijk was de naam van het gebouw Ginger en Fred. Naar de dansers Ginger Rogers en Fred Astaire omdat het op een paar dansers leek.
Het kreeg al snel de bijnaam het Dansende huis.

dansende huis

Loreto Heiligdom

Het Loreto Heiligdom werd in 1626 gebouwd.Sinds dien is het eigenlijk een soort bedevaartsoord geweest.De Loretoschat is in het gebouw te bezichtigen, de meeste stukken van de schat zijn uit de 16de tot de 18de eeuw. 
De loreto kerk en bijbehorende kapelen zijn een kopie van de Santa Casa kerk in het Italiaanse plaatsje Loreto.
De klokkentoren heeft een carillon met dertig klokken waaruit ieder uur een Mariahymne klinkt. Het heiligdom wordt onderhouden door de naburige gemeenschap van kapucijner monniken.

loreto heiligdom

Letna park

Op een plateau boven de Moldau ligt het Letna park. Bovenop staat een gigantische metronoom. Het staat op de sokkel waar vroeger een reusachtig beeld van Stalin was.Dit werd in 1962 opgeblazen na de fluwelen revolutie. Verder is er nog een opvallend paviljoen. Het Hanaupaviljoen met zijn gietijzeren dak doet tegenwoordig dienst als restaurant. In het park zijn veel skaters met hun stunts bezig. Wat deze plek zo bijzonder maakt is het uitzicht. Je kijkt over de stad en de Moldau en hier kan je goed zien hoeveel bruggen Praag heeft.

uitzicht letna park

John Lennon wall

In Praag bevindt zich de John Lennon-wall, ter nagedachtenis van deze wereldberoemde singer-songwriter en vredesactivist. The Beatles zijn nooit in Tsjechië geweest, toch voelen de Tsjechen een sterke band met hun muziek, die  symbool heeft gestaan voor vrede en vrijheid. Op de muur staan verschillende teksten van de Beatles.

john lennon wall