trevifontein

Het Colosseum


Ongetwijfeld het bekendste gebouw van en symbool van Rome. Het werd in opdracht van keizer Vespasianus in 72 na Christus gebouwd. Het was het grootste amfitheater in Rome.
Keizers en rijke Romeinen organiseerde hier gevechten op leven en dood tussen gladiatoren of wilde dieren. Deze voorstellingen waren gratis toegankelijk en via de 80 ingangen konden de 55.000 toeschouwers snel naar binnen en buiten.
Het gebouw is in verval geraakt en geplunderd maar het blijft een indrukwekkend bouwwerk.

colosseum

Pantheon

Het Pantheon, de Romeinse tempel voor alle goden, werd gebouwd tussen 118 en 125 na christus. Het werd gebouwd op het fundament van de tempel van Marcus.
In de middel eeuwen werd het een kerk. Aan de buitenkant lijkt het een grijs gebouw, maar binnen in is het rijkelijk versiert met marmer. Het enige licht dat er vroeger binnen viel was door de oculus een rond gat bovenin de koepel
pantheon

Spaanse Trappen


De Franse eigenaren van de Trinita dei Monti kerk besloten in de 17de eeuw tussen hun kerk en Piazza di Spagna trappen aan te leggen. in 1726 waren de trappen voltooid en ze vormen een opvallend symbool van Rome.
De trappen werden na een renovatie van bijna een jaar in september 2016 weer geopend voor het publiek.

spaanse trappen

Het Trevifontein


Het Trevifontein is het bekendste fontein van Rome. Het werd in 1762 voltooid. Het centrale figuur van het fontein is de god van de zee Neptunus.
Het plein voor dit imposante fontein is altijd druk.

trevifontein

Piazza Novana


Op Piazza Novana bevindt zich het Vierstromen fontein. het werd in 1651 onthuld en was gebouwd voor Paus Innocentius X. Het plein bevat nog 2 andere fonteinen, de Fontana di Nettuno en de Fontana del Moro. Deze stammen allebei uit de 16de eeuw Aan het plein bevinden zich veel restaurants met terrasjes.

piazza novana

Thermen van Caracalla


De Thermen van Caracalla is een grote ruïne van een een Romeins badhuis. In 217 werd het voltooid door Keizer Caracalla. Er konden hier 1600 mensen tegelijk een bad nemen. Een Romeins bad duurde lang en bestond uit meerdere sessies. Na 300 jaar werd het verwoest door de Goten.

thermen van caracalla

 Sint Pieter en Sint Pietersplein


In Rome ligt het kleinste land ter wereld Vaticaanstad. Het is het centrum van het Rooms-katholiek geloof. Aan het altijd drukke Sint Pietersplein staat de Sint Pieter Basiliek. Deze kerk is groot, het schip is 218 meter lang en de koepel is 136,5 meter hoog.
De Basiliek is binnen in rijkelijk versiert met marmer en goud. Op zondag en speciale gelegenheden zoals kerst en Pasen zegent de Paus vanaf het balkon de mensen op het Pietersplein.

sint pieter

Vaticaan musea


Dit museum huisvest meerdere musea. Het bezit s'werelds mooiste kunstcollectie. Hier kunt u ook de Sixtijnse Kapel bezichtigen. Deze is beschilderd door Michelangelo. Vanaf de ingang van het museum bent u wel een half uur onderweg voor dat u hier bent. De gangen er naartoe zijn rijkelijk versiert en de halfronde plafonds zijn beschilderd en voorzien van beeldhouwwerk.
Het museum gebouw op zichzelf is al uniek om te zien met zijn lange versierde gangen.

vaticaan musea

Het Forum


Het Forum was in het oude Rome het hart van het politieke, commerciële en juridische leven. Door de snelle groei van Rome werd het Forum al snel te klein en in 46 voor christus liet Julius Caesar een nieuw Forum bouwen. Andere keizers hebben daarna ook nog verschillende keren een nieuw forum gebouwd en ze bouwde triomfbogen voor zichzelf.
Het Forum ligt aan een kant tegen het Colloseum aan. Zoals veel in Rome is het forum groot en je kunt hier uren in door brengen. 
Door heel Rome zie je over overblijfselen uit de Romeins te tijd zoals de markten van Trajanus bijvoorbeeld.

het forum

De Engelenburcht


De Engelenburcht (Castel Sant'Angelo) kreeg zijn naam omdat Paus Gregorius de Grote hier een visioen kreeg van aartsengel Michael. In 139 na Christus was het nog het Mausoleum van Hadrianus.
Het heeft daarna dienst gedaan als vesting, gevangenis en als paleis van de paus.
Binnenin het kasteel kan je dit goed zijn er zijn zalen die rijkelijk versiert zijn en plaatsen waar je echt kan zien dat het een verdedigingswerk was. Vanaf het kasteel heb je een mooi uitzicht over de rivier de Tiber en de Sint-Pieter Basiliek.

engelenburcht

 Monument voor Victor Emanuel II


In 1885 begon dit monument onder de naam Il Vittoriano. In 1911 werd het ingehuldigd ter ere van Victor Emanunual II van Savoye De eerste koning van het verenigde Italië. De koning zit op een verguld bronzen paard. Het beeld is 12 meter lang.
Het gebouw is opgetrokken uit wit marmer. Een van de bijnamen is de bruidstaart. Het uitzicht vanaf het monument is spectaculair.

victor emanual