Los Angeles, Las Vegas, Sequoia, San Francisco

Rondreis Californië en Nevada

Dag 1 en 2 Hollywood Sign en Venice Beach

Los Angeles! Na wat vertraging zijn we geland. Na dat we de nodige vinger afdrukken hadden achtergelaten, waren we door de doaune. Gelijk de huurauto opgehaald en naar glendale gereden. De rest van de dag wat uitgerust en nog even rondgelopen door Glendale. De volgende dag vanwege het tijdsverschil al om 5 uur wakker. Na een Amerikaans ontbijt (aardappels pannenkoeken met fruit en slagroom) naar Grifith park gereden om het Hollywood sign te bekijken vanaf het obsevatorium. Toen doorgerden naar Venice Beach. Een van de bekendste stranden in Los Angeles met de open Fitness waar spierbundels hun krachten tonen. Langs de boulevard gelopen en gekeken bij de skatebaan, waar de skaters hun stuns uithalen. Daarna nog Glendale Gallery bezocht, een groot winkelcentrum. Niet te vergelijken met wat we in nederland gewend zijn.

Dag 3 DisneyLand

Op weg naar Disneyland. Dankzij Alice, die daar gewerkt heeft, hadden we gratis toegang tot beide parken. Het eerst zijn we in disneyland geweest, die park lijkt veel op eurodisney. Daarna disney adventure california bezocht. Op het eind van de avond werd er afgesloten met een lichtparade. De disney figuren kwamen langs op verlichten wagens begeleid door muziek. Op de terugweg werden we nog getrakteerd op het vuurwerk wat boven disneyland de lucht in ging. Na een vermoeiende dag terug naar Glendale gereden, waar we voor de verandering eens 65 mijl konden rijden op de interstate.

Dag 4 Santa Monica Pier

Het einde van de legendarische route 66, Santa Monica Pier. Naast het strand steek de pier de zee in. Er zijn diverse restaurants en er is een pretpark op de pier. Pelikanen lopen tussen de vissers door om te kijken of er nog iets te eten valt. Op deze levendige pier treden ook diverse straatmuzikanten op. De een wat beter dan de ander… Lekker gegeten en de voorlopig laatste dag in Los Angeles afgesloten, aan het einde van de reis zullen nog een aantal dagen in los angels zijn en onder ander hollywood en universal studios bezoeken.

Dag 5 Op weg naar Las Vegas.

Viva Las Vegas! we zijn onderweg naar deze gok stad. Al snel laten we de drukte achter ons en rijden door de woestijn richt onze eerst stop onderweg. Barstow Station. Dit oude treinstation is nu voorzien van allerie fast food ketens. Hier kan je bij de mac donalds in oude treinwagonnen zitten. Na een snelle hap op weg naar onze volgende tussenstop. Vlak acht Barstow ligt Calico Ghost Town. Dit oude dorpje werd vroeger zilver gewonnen, maar is nu veranderd in een spookstad. Tegenwoordig is er een toeristische atractie er van gemaakt en krijg je een idee hoe de mijnwerkers vroeger hier geleefd hebben. Weer onderweg merk je meteen dat je Nevada binnen rijdt. Naast de weg verschijnen de eerste casino’s. Van uit het niets verschijnt Sin City en rijdt je tussen de grote hotels van Las Vegas. Op de strip rijdt je langs venetië, Parijs, New York, Rome, Egypte en een sprookjes kasteel Excalibur waar we de komende dagen zullen verblijven. Na het inchecken in het hotel, wat gaan eten op de strip en savonds naar de belligato Fonteinen. De fonteinen geven een geweldige show, een mooie afsluiting van een vermoeiende dag.

Dag 6 Dagtocht Grand Canyon.

Vandaag vroeg uit de veren. Om 5 uur stonden we paraat voor de bus naar de Grand Canyon! Eerst op weg naar de Hoover dam, helaas was het observatiepunt afgesloten. Rond gekeken bij de Hoover dam die Las Vegas van stroom voorziet. Onze tocht vervolgd en een stop gemaakt tussen de joshua tree’s, daarna doorgereden naar de Grand Canyon. We zagen nog net de laatste helicopters terug komen, helaas ging onze vlucht naar de bodem van de canyon niet door het was te hard gaan waaien. Hierdoor ging de boottocht over de colorado river ook niet door, wel balen als je hier al zo lang naar uitkijk. De bus die door het indianen reservaat rijdt bracht ons naar de skywalk. Dit uitstekende platform heeft een glazen bodem, 1200 meter onder je zie je de bodem van de canyon. De Skywalk bevindt zich vlak bij Eagle point, deze rots formatie lijkt sprekend op een adelaar. Ook heb je hier de rotsformatie sleeping dog, met een beetje fantasie zie je hier een hond in. Met de bus verder gegaan naar Guano point, hier werd vroeger vleermuizen mest verzameld, voor gebruik in parfums e.d.

Dag 7,8,9 Las Vegas ontdekken.

Tijd om de strip te ontdekken. Eerst wezen schieten, bij de schietbaan werd er al gelijk gevraagd of ik interesse had in een wapen. Achter de kassa was van alles te koop van revolver tot machine geweer. Ik tegen die man gezegd dat we uit nederland kwamen en wij niet zomaar een wapen kunnen kopen. Toen geschoten met glock, m4, AK47 en een shotgun. Na het Las Vegas sign op de foto gezet te hebben, de strip op gegaan. Ventian, New York New York, Ceasars palace en diverse andere hotels bezocht. Savonds in de High Roller geweest, dit reuzen rad is meer dan 186 meter hoog en bied een fantastisch uitzicht over de strip. De stratophere tower bezocht waar voor de echt “dare devils” een 3tal atracties boven op de toren zijn. Een draait buiten de toren zelf

Dag 10,11,12 Olancha, three rivers Sequioa National park.

Vandaag verlaten we de gokstad weer op weg naar Sequoia Natinal park. Onderweg maken we een tussenstop om te overnachten in een tipi tent. Olancha ligt net achter Death Valley. Voor de rest was hier niks te beleven. Op de camping was een restaurant waar je van de menu kaart alleen maar kon eten wat er op vooraad was. Nog belgen en een paar nederlanders daar tegen gekomen, die op doorreis waren en juist Las Vegas als volgende bestemming hadden. De ander dag door gereden naat Three rivers. Dit plaatsje ligt een paar kilometer van de ingang van Sequoia. Toen we aan kwamen zijn we gaan raften. Een leuke ervaring en je ziet de natuur heel anders dan. Na een goede nachtrust in het motel richting Sequoia. Langs de tunnelrock richting Moro rock gereden. Deze rots kan je beklimmen met verschillende trappen. Boven heb je een uitzicht over het park en de besneeuwde bergtoppen. Daarna naar de General Sherman Tree gelopen. Dit is (wat volume betreft) de grootste boom ter wereld. De boom is meer dan 86 meter hoog en de basis is meer dan 11 meter in doorsnede. De sequoia bomen zijn keihard en zijn niet geschikt om te bewerken vandaar dat ze nooit gekapt zijn. De bomen zijn zo sterk dat ze zelfs bosbranden overleven. Toen het park verder ingereden. Nog herten gezien, helaas geen beren. Na 7 en een half uur rijden en een klein stukje van het park te hebben gezien terug gereden naar het motel.

Dag 13 en 14 naar San Francisco; Lombard street, Alcatraz, Pier 39.

San Francisco we zijn onderweg! We verlaten de rust van de natuur en zijn onderweg. Ons hotel bevindt zich in Lombard street, dus vlakbij de meest bochtige weg van San Francisco. Hier naar toe gelopen, wat slechts 300 meter was. Maar de wegen lopen hier erg stijl. Gelijk foto’s gemaakt van de cable car, het unieke vervoersmiddel. De volgende ochtend op weg naar Alcatraz. De boot brengt je naar de bekendste gevangenis van de wereld. Een adiotoer in goed nederlands vertellen terwijl je door de gevangenis loopt het indrukwekkende verhaal van de gevangen en bewakers op het eiland en de ontsnappingspogingen. Bij terugkomst richting pier 39 Fishermanswarf, waar de bekende kolonie zeeleeuwen zich luid laten horen. Op de pier zijn veel winkeltjes en gezellige restaurants.

Dag 15 Golden gate park en Golden Gate bridge.

Na een bustocht aangekomen in het golden gate park. Het was hier druk omdat de bay to bay run er was. Mensen doen hier mee aan een hardloop wedstrijd in allerei vreemde kleding, sommige zelfs naakt. Wij gaan het park verkennen via een segway. Na wat oefenen bleek dit minder moeilijk dan gedacth. Een paar uur rond gereden door het park en uitleg gekregen over het park. Dit park groter dan Centralpark in New York is helemaal kunstmatig gemaakt. Hier staat ook een nederlandse windmolen. Net de bus richting de golden gate bridge een indrukwekkend bouwwerk en het eerste waar mensen aandenken als je het over San Francisco heb.

Dag 16 China town en North beach.

Deze keer gaan we zelf met de Cable car op pad richting chinatown. De chinese wijk is 1 van de grootste ter wereld buiten china. De wijk door gelopen richting North beach, dit is een italiaanse wijk. Hier echt italiaans ijs gegeten. Daarna nog naar de pieren gegaan om ons verblijf in San Francisco af te sluiten.

Dag 17 en 18 High way one en Hollywood.

Richting High way one op weg naar Los Angeles. Er stond wel gewaarschuwd dat de weg was afgesloten, maar ik ging er vanuit dat er wel een weg omlegging was. Er genoten van de prachtige vergezichten en prachtige natuur. Na 65 mijl was de weg afgesloten en je kon alleen terug rijden. Na 6 uur rijden weer 100 mijl onder San Francisco… Toen maar zo snel mogelijk naar Los Angeles en na 13 en een half uur waren we weer terug in Los Angeles. De andere dag hollywood bezocht. De sterren op de walk of fame bezocht wat kilometers door loopt, naast presidenten en zangers en zangeressen vind je hier ook sterren voor kermit de kikker en ander stripfiguren. Met een cabrio busje een rondrit gedaan langs de huizen van de sterren en andere beroemde plekken zoals het huis waar micheal jackson overleed, het hotel waar Whitney Houston overleed en het beroemde hotel California waar de Eagles hun hit over schreven. Door beverlyhills en gestopt bij de chinese tempel waar verschillende handafdrukken te zien zijn van de sterren.

Dag 19 Universal studios.

Vandaag het pretpark en de filmstudios van Universal studios bezocht. Een tram brengt je langs verschillende filmsets zoals jaws, back to the future en the fast en the furious. Er is ook een live show van waterworld en diverse 3d films zodat je jezelf helemaal in de films waan.

Dag 20 en 21; Olvera street en Redondo beach.

De rondreis loopt ten einde. We bezoeken nog Olvera street, hier is een mexicaanse markt, de vele kleurige kraampjes worden druk bezocht. Hier tref je ook het oudste huis van Los Angeles aan. Als je de markt door loop kom je bij Union Station. Dit treinstation heeft al vele malen dienst gedaan als decor voor films. Terug gelopen door chinatown en hier zag je weer goed dat niet iedereen het heeft gemaakt in LA op de stoep staan verschillende tenten waar mensen in wonen en leven op de etens en drinkens resten van anderen. Doorgereden naar Redondo beach. Bij dit strand is ook een pier en een vissershaventje. Op de pier kan je eten bij verschillende restaurants. De pelikanen lopen tussen de mensen door op zoek naar eten en onder de pier zwom een zeehond. Deze pier is minder bekend als Santa monica pier, dus ook minder toeristisch, maar zeker de moeite waard om lekker tot rust te komen. Een mooie afsluiting van deze geweldige rondreis.

Het Hollywood Sign

De wereldberoemde letters op de bergen van hollywood.

Venice Beach

Dit strand is wel een van de bekendste van Los Angels. Met zijn open Fitness ruimte waar gespierde mannen hun krachten tonen

Santa Monica pier

Aan het eind van Route 66 ligt deze pier met zijn strand en vermaak.

Barstow

Onderweg naar Las Vegas kom je Barstow station tegen.Een oud station nu zitten er fastfood ketens in en kan je eten in een trein wagon.

De strip

Beleef Las Vegas! Langs de strip loop je van new york naar parijs in een kwartier. Bezoek ook Fremont street met zijn plafond dat een groot beeldscherm is.

Calico Ghosttown

Vlak bij Barstow ligt Calico een oud spookstadje dat nu een toeristische atraktie is

High Roller en Stratosphere

Bekijk Las vegas van bovenaf in een reuzenrad van 186 meter hoog of maak een rit in een van de bloedstollende atrakties op de Stratosphere tower.

Grand Canyon

Bezoek dit natuur wonder! Vanaf Las Vegas worden er diverse dagtochten aangeboden.

Sequoia National Park

Die park staat bekend om zijn grote sequoia bomen. De grootste boom ter wereld is hier ook the vinden de general sherman tree.

Alcatraz

De gevangenis die je tot verbeelding spreekt. Is het nu wel of niet gelukt om hier te ontsnappen! zeker een bezoek waard deze plek in de Bay van San Francisco

Pier 39

Fishermans Wharf is vooral bekend om zijn grote kolonie zeeleeuwen.

Cable car

Uniek in de wereld, deze vorm van openbaar vervoer!

High Way One

Maak een rit langs de westkust van de verenigde staten. Mooie natuur en spectulaire vergezichten.

Olivera Street

De mexicaanse markt en het oudste huis van Los Angeles. Zeker de moeite waard. vlak erachter ligt union station gebruikt in vele films.

Redondo Beach

Deze pier is minder bekend dan santa monica pier en daar door een stuk rustiger. Ideaal om iets lekkers te eten of te drinken.

Rondreis Californië en

Nevada

Dag 1 en 2 Hollywood Sign en Venice

Beach

Los Angeles! Na wat vertraging zijn we geland. Na dat we de nodige vinger afdrukken hadden achtergelaten, waren we door de doaune. Gelijk de huurauto opgehaald en naar glendale gereden. De rest van de dag wat uitgerust en nog even rondgelopen door Glendale. De volgende dag vanwege het tijdsverschil al om 5 uur wakker. Na een Amerikaans ontbijt (aardappels pannenkoeken met fruit en slagroom) naar Grifith park gereden om het Hollywood sign te bekijken vanaf het obsevatorium. Toen doorgerden naar Venice Beach. Een van de bekendste stranden in Los Angeles met de open Fitness waar spierbundels hun krachten tonen. Langs de boulevard gelopen en gekeken bij de skatebaan, waar de skaters hun stuns uithalen. Daarna nog Glendale Gallery bezocht, een groot winkelcentrum. Niet te vergelijken met wat we in nederland gewend zijn.

Dag 3 DisneyLand

Op weg naar Disneyland. Dankzij Alice, die daar gewerkt heeft, hadden we gratis toegang tot beide parken. Het eerst zijn we in disneyland geweest, die park lijkt veel op eurodisney. Daarna disney adventure california bezocht. Op het eind van de avond werd er afgesloten met een lichtparade. De disney figuren kwamen langs op verlichten wagens begeleid door muziek. Op de terugweg werden we nog getrakteerd op het vuurwerk wat boven disneyland de lucht in ging. Na een vermoeiende dag terug naar Glendale gereden, waar we voor de verandering eens 65 mijl konden rijden op de interstate.

Dag 4 Santa Monica Pier

Het einde van de legendarische route 66, Santa Monica Pier. Naast het strand steek de pier de zee in. Er zijn diverse restaurants en er is een pretpark op de pier. Pelikanen lopen tussen de vissers door om te kijken of er nog iets te eten valt. Op deze levendige pier treden ook diverse straatmuzikanten op. De een wat beter dan de ander… Lekker gegeten en de voorlopig laatste dag in Los Angeles afgesloten, aan het einde van de reis zullen nog een aantal dagen in los angels zijn en onder ander hollywood en universal studios bezoeken.

Dag 5 Op weg naar Las Vegas.

Viva Las Vegas! we zijn onderweg naar deze gok stad. Al snel laten we de drukte achter ons en rijden door de woestijn richt onze eerst stop onderweg. Barstow Station. Dit oude treinstation is nu voorzien van allerie fast food ketens. Hier kan je bij de mac donalds in oude treinwagonnen zitten. Na een snelle hap op weg naar onze volgende tussenstop. Vlak acht Barstow ligt Calico Ghost Town. Dit oude dorpje werd vroeger zilver gewonnen, maar is nu veranderd in een spookstad. Tegenwoordig is er een toeristische atractie er van gemaakt en krijg je een idee hoe de mijnwerkers vroeger hier geleefd hebben. Weer onderweg merk je meteen dat je Nevada binnen rijdt. Naast de weg verschijnen de eerste casino’s. Van uit het niets verschijnt Sin City en rijdt je tussen de grote hotels van Las Vegas. Op de strip rijdt je langs venetië, Parijs, New York, Rome, Egypte en een sprookjes kasteel Excalibur waar we de komende dagen zullen verblijven. Na het inchecken in het hotel, wat gaan eten op de strip en savonds naar de belligato Fonteinen. De fonteinen geven een geweldige show, een mooie afsluiting van een vermoeiende dag.

Dag 6 Dagtocht Grand Canyon.

Vandaag vroeg uit de veren. Om 5 uur stonden we paraat voor de bus naar de Grand Canyon! Eerst op weg naar de Hoover dam, helaas was het observatiepunt afgesloten. Rond gekeken bij de Hoover dam die Las Vegas van stroom voorziet. Onze tocht vervolgd en een stop gemaakt tussen de joshua tree’s, daarna doorgereden naar de Grand Canyon. We zagen nog net de laatste helicopters terug komen, helaas ging onze vlucht naar de bodem van de canyon niet door het was te hard gaan waaien. Hierdoor ging de boottocht over de colorado river ook niet door, wel balen als je hier al zo lang naar uitkijk. De bus die door het indianen reservaat rijdt bracht ons naar de skywalk. Dit uitstekende platform heeft een glazen bodem, 1200 meter onder je zie je de bodem van de canyon. De Skywalk bevindt zich vlak bij Eagle point, deze rots formatie lijkt sprekend op een adelaar. Ook heb je hier de rotsformatie sleeping dog, met een beetje fantasie zie je hier een hond in. Met de bus verder gegaan naar Guano point, hier werd vroeger vleermuizen mest verzameld, voor gebruik in parfums e.d.

Dag 7,8,9 Las Vegas ontdekken.

Tijd om de strip te ontdekken. Eerst wezen schieten, bij de schietbaan werd er al gelijk gevraagd of ik interesse had in een wapen. Achter de kassa was van alles te koop van revolver tot machine geweer. Ik tegen die man gezegd dat we uit nederland kwamen en wij niet zomaar een wapen kunnen kopen. Toen geschoten met glock, m4, AK47 en een shotgun. Na het Las Vegas sign op de foto gezet te hebben, de strip op gegaan. Ventian, New York New York, Ceasars palace en diverse andere hotels bezocht. Savonds in de High Roller geweest, dit reuzen rad is meer dan 186 meter hoog en bied een fantastisch uitzicht over de strip. De stratophere tower bezocht waar voor de echt “dare devils” een 3tal atracties boven op de toren zijn. Een draait buiten de toren zelf

Dag 10,11,12 Olancha, three rivers

Sequioa National park.

Vandaag verlaten we de gokstad weer op weg naar Sequoia Natinal park. Onderweg maken we een tussenstop om te overnachten in een tipi tent. Olancha ligt net achter Death Valley. Voor de rest was hier niks te beleven. Op de camping was een restaurant waar je van de menu kaart alleen maar kon eten wat er op vooraad was. Nog belgen en een paar nederlanders daar tegen gekomen, die op doorreis waren en juist Las Vegas als volgende bestemming hadden. De ander dag door gereden naat Three rivers. Dit plaatsje ligt een paar kilometer van de ingang van Sequoia. Toen we aan kwamen zijn we gaan raften. Een leuke ervaring en je ziet de natuur heel anders dan. Na een goede nachtrust in het motel richting Sequoia. Langs de tunnelrock richting Moro rock gereden. Deze rots kan je beklimmen met verschillende trappen. Boven heb je een uitzicht over het park en de besneeuwde bergtoppen. Daarna naar de General Sherman Tree gelopen. Dit is (wat volume betreft) de grootste boom ter wereld. De boom is meer dan 86 meter hoog en de basis is meer dan 11 meter in doorsnede. De sequoia bomen zijn keihard en zijn niet geschikt om te bewerken vandaar dat ze nooit gekapt zijn. De bomen zijn zo sterk dat ze zelfs bosbranden overleven. Toen het park verder ingereden. Nog herten gezien, helaas geen beren. Na 7 en een half uur rijden en een klein stukje van het park te hebben gezien terug gereden naar het motel.

Dag 13 en 14 naar San Francisco;

Lombard street, Alcatraz, Pier 39.

San Francisco we zijn onderweg! We verlaten de rust van de natuur en zijn onderweg. Ons hotel bevindt zich in Lombard street, dus vlakbij de meest bochtige weg van San Francisco. Hier naar toe gelopen, wat slechts 300 meter was. Maar de wegen lopen hier erg stijl. Gelijk foto’s gemaakt van de cable car, het unieke vervoersmiddel. De volgende ochtend op weg naar Alcatraz. De boot brengt je naar de bekendste gevangenis van de wereld. Een adiotoer in goed nederlands vertellen terwijl je door de gevangenis loopt het indrukwekkende verhaal van de gevangen en bewakers op het eiland en de ontsnappingspogingen. Bij terugkomst richting pier 39 Fishermanswarf, waar de bekende kolonie zeeleeuwen zich luid laten horen. Op de pier zijn veel winkeltjes en gezellige restaurants.

Dag 15 Golden gate park en Golden

Gate bridge.

Na een bustocht aangekomen in het golden gate park. Het was hier druk omdat de bay to bay run er was. Mensen doen hier mee aan een hardloop wedstrijd in allerei vreemde kleding, sommige zelfs naakt. Wij gaan het park verkennen via een segway. Na wat oefenen bleek dit minder moeilijk dan gedacth. Een paar uur rond gereden door het park en uitleg gekregen over het park. Dit park groter dan Centralpark in New York is helemaal kunstmatig gemaakt. Hier staat ook een nederlandse windmolen. Net de bus richting de golden gate bridge een indrukwekkend bouwwerk en het eerste waar mensen aandenken als je het over San Francisco heb.

Dag 16 China town en North beach.

Deze keer gaan we zelf met de Cable car op pad richting chinatown. De chinese wijk is 1 van de grootste ter wereld buiten china. De wijk door gelopen richting North beach, dit is een italiaanse wijk. Hier echt italiaans ijs gegeten. Daarna nog naar de pieren gegaan om ons verblijf in San Francisco af te sluiten.

Dag 17 en 18 High way one en

Hollywood.

Richting High way one op weg naar Los Angeles. Er stond wel gewaarschuwd dat de weg was afgesloten, maar ik ging er vanuit dat er wel een weg omlegging was. Er genoten van de prachtige vergezichten en prachtige natuur. Na 65 mijl was de weg afgesloten en je kon alleen terug rijden. Na 6 uur rijden weer 100 mijl onder San Francisco… Toen maar zo snel mogelijk naar Los Angeles en na 13 en een half uur waren we weer terug in Los Angeles. De andere dag hollywood bezocht. De sterren op de walk of fame bezocht wat kilometers door loopt, naast presidenten en zangers en zangeressen vind je hier ook sterren voor kermit de kikker en ander stripfiguren. Met een cabrio busje een rondrit gedaan langs de huizen van de sterren en andere beroemde plekken zoals het huis waar micheal jackson overleed, het hotel waar Whitney Houston overleed en het beroemde hotel California waar de Eagles hun hit over schreven. Door beverlyhills en gestopt bij de chinese tempel waar verschillende handafdrukken te zien zijn van de sterren.

Dag 19 Universal studios.

Vandaag het pretpark en de filmstudios van Universal studios bezocht. Een tram brengt je langs verschillende filmsets zoals jaws, back to the future en the fast en the furious. Er is ook een live show van waterworld en diverse 3d films zodat je jezelf helemaal in de films waan.

Dag 20 en 21; Olvera street en

Redondo beach.

De rondreis loopt ten einde. We bezoeken nog Olvera street, hier is een mexicaanse markt, de vele kleurige kraampjes worden druk bezocht. Hier tref je ook het oudste huis van Los Angeles aan. Als je de markt door loop kom je bij Union Station. Dit treinstation heeft al vele malen dienst gedaan als decor voor films. Terug gelopen door chinatown en hier zag je weer goed dat niet iedereen het heeft gemaakt in LA op de stoep staan verschillende tenten waar mensen in wonen en leven op de etens en drinkens resten van anderen. Doorgereden naar Redondo beach. Bij dit strand is ook een pier en een vissershaventje. Op de pier kan je eten bij verschillende restaurants. De pelikanen lopen tussen de mensen door op zoek naar eten en onder de pier zwom een zeehond. Deze pier is minder bekend als Santa monica pier, dus ook minder toeristisch, maar zeker de moeite waard om lekker tot rust te komen. Een mooie afsluiting van deze geweldige rondreis.